Beseda: Zdravý a vyvážený dětský jídelníček
Zdravý a vyvážený dětský jídelníček
Aneb nemusíme se stát vegetariány, „biopojídači“ ani utrácet velké sumy za potraviny
Co to vlastně je „vyvážená strava“
Jak vařit zdravým dětem – dle jejich věku a kondice a jaké jsou možné jídelníčky pro děti s alergiemi, s ekzémem?
Jak vařit chutně a zdravě bez lepku, bez vajec, bez mléka, bez cukru
Zapojení širokého spektra obilovin, luštěnin
Zelenina na tisíc způsobů. Fígle na dětské nejedlíky zeleniny
Jaké jsou zdravé alternativy „rychlého“ cukru a jak na ně děti „ přeučit“
Jak si pročistit chuťové buňky, a vychutnat si tak opět základní potraviny
Kde sehnat za dostupnou cenu kvalitní potraviny
LEKTORKA: Magda Doležalová
KDY: čtvrtek 7.6. 2018 od 19.00 hod
KDE: MC Studánka
VSTUPNÉ: 50 Kč
Knihy, o kterých bude řeč:
V. Strnadelová: Radost ze zdravých dětí, D.Lužná: Vaříme pro děti, M. Slimáková: Velmi osobní kniha o zdraví, M.Pollan: In Defence of Food, A. Strunecká: Doba jedová, www.jimejinak.cz
O lektorce:
Vždycky jsem se snažila jíst zdravě, tzn. nekupovat polotovary a konzervovaná jídla, nestravovat se ve fast foodech, nepřehánět to s cukrem a bílou moukou…Ale alergií a dalších problémů ne a ne se zbavit. Až úporné onemocnění syna mě přivedlo k tomu, co opravdu považuji za zdraví prospěšnou stravu. Až s tím jsem si uvědomila, že strava může opravdu léčit. To mě však současně postavilo před úskalí „do kuchyně nebo do lesa“, „jíst nebo žít“, a tak jsem si až postupně proklestila cestu ke stadiu „zdravě jíst a žít, ale nezbláznit se“. Mnoho příruček a lektorů totiž zahltí rodiče tolika radami a návody, že nebohý rodič nakonec nedělá nic jiného než shání potraviny, vaří a vaří a vystresovanému mu pak už nezbývá čas si život se svým dítětem užívat. Najít ten středobod je jistě to nejtěžší pro každou mámu, musíme mít při tom na paměti, že každý máme opravdu jiné podmínky a jiné potřeby. S respektem k sobě i našemu dítěti však můžeme pro nás to správné řešení najít.